Tag - Sustainable Architecture

Tripple Whammy for Westonbirt

WB RIBA AWARDS 2017 WINNER sw2

We are thrilled that our Tree Management Centre for Westonbirt Artortetum won three RIBA Awards last night: An RIBA Award, the RIBA Sustainability Award and the RIBA Client of the Year Award. This is a testament, we feel, to a remarkable project.

The project at Westonbirt – for the Forestry Commission – was won by us through a formal government tendering process and we included Charley Brentnall as part of Invisible Studio – the design team – pre contract, before he went on and won the formal tender to act as main contractor for the larger of the two projects, the Machinery Store. Charley ran a  course early on with volunteers to hew the enormous Corsican Pine into the main structural members, before leading the construction phase for the Machinery Store with his extraordinary team of carpenters from Carpenter Oak & Woodland and NVQ Student Carpenters, and the smaller of the two buildings was let to Nick Perchard and Jim Symon (who were originally trained by Charley) who then then led a wonderful band of Westonbirt Volunteers in the construction of the ‘Mess Room’ welfare building, many of whom have gone on to use these skills gained from Nick and Jim in their own projects.

The engineering by Buro Happold was deceptively complex: the main timber structural members are possibly the biggest ever in UK Construction (Certainly for 150 years), and very few engineers have the nous like Andrew Wylie and Graham Clarke to understand how to use the unpredictable, ungraded, un processed, untreated timber directly from site. The Sustainability Award that we gained is testament to their thinking.

And finally – the Client of the Year Award for the Forestry Commission means so much when – as the jury citation said – this is a client that totally owns these buildings now, and fully supported the experimental, risky and unpredictable way of working that we espoused from the outset, where an option would have been to have put up a few steel portal sheds. Westonbirt had never used their own timber in any of their buildings before, and certainly nothing on this scale.

Categories Invisible Studio, press, Projects, Westonbirt Tags

Longdrop Goes Viral!

IMG_4383 IMG_4415 square for instaOur no-cost, no-impact ‘Longdrop’ project, built from scavenged materials with friends and neighbours has become front page news around the world… See more images HERE and read the Dezeen story HERE.

Categories longdrop Tags

AJ Great Details

ajExtract from Architects Journal:

This building is hugely inspirational for me as it takes 100 Chevvy Caprice windscreens from breakers yards yards and uses them to make a screen for a new building for a poor black community in Southern Alabama. I’ve looked at this building a good deal, as it shows how a scrap material can be successfully used in such a way that it completely transforms it into something completely new that goes way beyond the original material. It’s a super low tech detail – the holes in the existing car windscreens are used as they can’t be drilled, and then fixed to steel cladding rails with standard bolts and neoprene washers. I haven’t tried to copy the detail as such, but I’ve used it more as example of what recycling can bring to a project.

When we built our own studio we only materials that were scavenged or recycled, in addition to the timber that was grown on site – much like this community centre, which mainly uses materials that were either scavenged or sourced extremely locally. It was built for approximately the same cost as our studio – 15K, and also used student labour in its construction. I remember the epiphany when I first stumbled upon Rural Studio’s work in about 2000 – they showed me how architecture was possible outside the realms of conventional practice, and showed a resourcefulness that was extraordinarily refreshing in an era when most architects still considered materials abundant and ‘making’ something that only skilled fabricators could do.

See original piece here

plansectioncleaned-up-detailed-section-pt-masons-benddetail-clean

Categories Articles Tags

Julian Marsh’s Meat Factory

Indeterminate Space

1249660_marsh_112502_0348Recently, I went to film the Marsh House in Nottingham by Marsh:Grochowski for the next series of ‘The House That £100k Built. The house completely bowled me over – more so than almost any other house I’ve seen. I’d known the house through photographs in journals, but seeing it in the flesh made me realize what a truly remarkable building it is. In almost everything the house does, there is an extraordinarily lesson for domestic architecture.

The house is is Julian Marsh’s  own, and where he lives with his partner artist Jude Liebert, and Jude’s brief to Julian was ‘let’s just have a little flat, with loads of space underneath to make stuff’. Julian calls this space ‘indeterminate space’, and I think it is just about the most important space houses can have. It made me realise just how strangled we are by these terrible little room designations we are so quick to give our houses – the kitchen, the living room, and so on. What we all really need is indeterminate space, which we can use for anything we choose, and occupy differently as needs change, and seasons change. Really good spaces are defined by light, structure, scale, materials and views – not labels purporting to describe (and, usually, limit) function.

The big organizational strategy for the house is to group the living spaces around a south facing growing courtyard with a south facing unheated internal wintergarden cooling the internal spaces in summer and heating them in winter. The wintergarden is a pretty radical thing, as it contains all the circulation space and stairs, meaning that Julian and his partner have to go into an unheated space to get from their bedroom to their kitchen even in the depths of winter.

Having a brilliantly well considered environmental strategy means that the space will never drop below 12 degrees, even in the middle of a harsh winter, but it’s still a pretty radical proposal for living that flies in the face of the culture of sealing up buildings, where having one uniform and stable internal environment is now the norm. As well as every other strategy, the environmental strategy of the house challenges pretty much every building fundamental, and offers hope for those of us who feel strangled in red tape.

Natural ventilation featuers large in Julian’s house. There are clear and defined ventilation paths through the building, with windows, flaps and vent panels that need to be adjusted and operated – a little like sailing a yacht. Julian’s principle of using natural ventilation comes as a big relief for me, in an age where the culture of airtightness is becoming the norm. It is also a relief to see someone challenge basic assumptions, and find a method of using building regulations to support, rather than strangle, his vision.

One of the other fascinating things in Julian’s house is how he has used his environmental strategy to define much of the architecture, from the big picture of what the building looks like, how it is laid out, right the way through to the detail. The environmental strategy is visible in the overall form of the building (with it’s greenhouses on the roof, drawing air up through the house), but it is the detail, in particular, that is a real joy. In the wintergarden there is a sublime double height wall which acts as a heat sink – the wall is designed as a series of precast lintel ‘shelves’ with thousands of clear plastic bottles filled with water stacked on them. This is beautiful and decorative, but also highly functional. Water is thermally dense, and consequently all the bottles contribute to the thermal mass of the wall. Simple, low tech, cheap, and beautiful.

It is this kind of resourcefulness that makes the house sing. Freed from the tyranny of having conventional ‘bedrooms’ with his idea of indeterminate space Julian and his partner have a simple thick curtain they pull around the bed at night to keep the light out – and there’s masses of light, as Julian has a penchant for what he calls the ‘sneaked view’ – windows that are sneaked in where you least expect them in order to open up an unexpected view. The sneaked view is such a playful and fun idea, and this spirit of playfulness is everywhere in the house.

1249667_marsh_112502_0219Julian knows the important of the materials that you touch, and consequently has invested time in door reveals, thresholds and simple posts for hand rails that are bound with the most perfect piece of coloured rope at exactly the point your hand falls. This means the remainder of the materials can be functional in the best sense of the word – all the thermally massive precast concrete soffits are exposed, as are the recycled timber ‘Parallam’ beams, and the plastic meat packing curtain balustrades.

The whole house made me wonder why on earth so many of us start with such a misguided idea about ‘rooms’ when we start to design – rather than wrapping an extraordinary series of spaces around an idea of how we might live. There’s a terrible and mean tyranny in estate agent speak that is used to describe houses, and if any of us aspire to beautiful and appropriate spaces that support rather than throttle the way we live, we must go beyond narrow presumptions around domestic space.

We also need to go beyond Building Regulations. So often I hear the excuse ‘Oh, Building Regulations won’t let me’ as an excuse not to try something interesting, but as Julian has shown, there is usually a way round regulations, which are there more for guidance than anything else, and are certainly not design tools. It is this spirit of navigating around obstacles and problems that leads, as Julian has shown, to interesting solutions, and it is this spirit that I encourage self-builders to embrace. Dream up the spaces you most want to live in, and then find a way to use regulations to support, not throttle your vision.

© Piers Taylor, 2015

1249663_marsh_112502_0224

Categories 100k house, Articles, Heroes Tags